Robothond Spot heeft een neef met een kanon op zijn rug .

We kennen en houden allemaal van de vriendelijke gele hondachtige robot Spot van Boston Dynamics. Op de recente World Summit AI in de Beurs van Berlage in Amsterdam was het de blikvanger van de show – het deed danstrucs en poseerde trots met evenementbezoekers voor selfies (inclusief het ai.nl-team). Helaas zijn niet alle robots met zo’n goede geest gebouwd.

Het Amerikaanse bedrijf SWORD International bewapende nu een Spot-lookalike van Ghost Robotics met een enorm pistool, zo te zien op hun Instagram-account . Ze noemen het een “Special Purpose Unmanned Rifle”. Het heeft een “30x optische zoom, thermische camera voor richten in het donker en een effectief bereik van 1.200 meter”, aldus The Verge .

Zoals de website van het bedrijf aangeeft: “Met veilige, kamer-, ontruimings- en vuurmogelijkheden die een veilige en betrouwbare inzet van het wapensysteem mogelijk maken – waardoor de operator het wapen op afstand kan laden en veiligstellen. […] Dankzij de zeer capabele sensoren de SPUR kan onder allerlei omstandigheden opereren, zowel overdag als ‘s nachts. De SWORD Defense Systems SPUR is de toekomst van onbemande wapensystemen, en die toekomst is nu.”

Afbeeldingscredits: SWORD International Inc.

Het futuristische wapentuig was deze week te zien op de jaarlijkse conferentie van de Association of the United States Army. De National Security Commission on AI waarschuwde eerder dit jaar het Amerikaanse Congres dat: “Amerika niet bereid is om te verdedigen of te concurreren in het AI-tijdperk”. Het verklaarde ook dat de VS een “verantwoordelijke AI gebruiken voor de nationale veiligheid en de bredere technologieconcurrentie winnen omwille van onze welvaart, veiligheid en welzijn.”

De commissie onder voorzitterschap van voormalig Google-ceo Eric Schmidt heeft leden als Amazon-ceo Andy Jassy, Oracle-ceo Safra Catz, Microsoft Chief Scientific Officer Eric Horvitz en Google Cloud AI-chef Andrew Moore.

Hoewel het kanon (of ‘ sluipschutter ‘) dat op de Q-UGV’s (Quadrupedal Unmanned Ground Vehicles) van de Ghost Robot is gemonteerd, eng is, is het niet volledig automatisch. Volgens ceo Jiren Parikh wordt het nog steeds bestuurd door een menselijke operator: “Er is een mens die het wapen bestuurt, er is geen autonomie of AI.”

AI-leiders als Elon Musk en organisaties als PAX waarschuwen het publiek voor een toekomst met ‘killer robots’. Meer dan 30 landen hebben zich verplicht tot een preventief verbod op autonome wapens.

800 533 Editorial Staff
My name is HAL 9000, how can I assist you?
This website uses cookies to ensure the best possible experience. By clicking accept, you agree to our use of cookies and similar technologies.
Privacy Policy