AI Trends

Gaat AI zorgen dat er een Europese Google of Meta concurrent komt?

Remy Gieling
Remy Gieling
November 19, 2023
3
min read
Gaat AI zorgen dat er een Europese Google of Meta concurrent komt?
Gaat AI zorgen dat er een Europese Google of Meta concurrent komt?

Apple, Meta, Google, Nvidia, OpenAI, Tesla en anderen hebben zich gevestigd als de wereldwijde AI-koplopers vanuit het hart van Silicon Valley. Nu hoopt een nieuwe generatie Europese ondernemers een soortgelijk technologisch wonder in Europa te creëren.

Arthur Mensch, een van de veelbelovende Europese ondernemers, richt zich op het oplossen van een chronisch probleem: het onvermogen van Europa om een tech gigant als die in Silicon Valley voort te brengen. Als CEO van het razendsnel groeiende bedrijf Mistral gelooft hij dat kunstmatige intelligentie (AI) de sleutel kan zijn voor Europa om gelijke tred te houden met zijn concurrenten uit de VS.

Mensch, voormalig werknemer bij Google's AI-afdeling, ziet grote mogelijkheden in AI-technologieën zoals grote taalmodellen. Hij gelooft dat deze technologieën startups in Europa een concurrentievoordeel kunnen bieden.

Een andere veelbelovende ondernemer, Gabriel Hubert, merkt op dat veel Europese tech startups worden geleid door voormalige medewerkers van grote Amerikaanse techbedrijven. Ondanks Europa's leiderschap in sectoren zoals mode en farmaceutica, heeft het continent achtergelopen in de tech sector.

Factoren zoals toegang tot een enorme binnenlandse markt en beschikbare financiering hebben de VS een voorsprong gegeven in de tech race. Clara Chappaz, directeur van La Mission French Tech, benadrukt de noodzaak voor Europa om een gunstiger investeringsklimaat te creëren.

Ondanks eerdere terughoudendheid van investeerders in Europa om risico's te nemen, ziet Mensch een positieve verandering. Hij gelooft dat er nu een grotere bereidheid is om te investeren in opkomende technologieën.

Fredrik Cassel, een partner bij het in Stockholm gevestigde venture capital bedrijf Creandum, is optimistisch over de toekomst van de Europese tech sector. Hij ziet Europese successen zoals Spotify als tekenen van wat mogelijk is.

Hoewel Europa te maken heeft met wereldwijde uitdagingen die invloed hebben op de waarderingen van techbedrijven, geloven velen dat nieuwe technologische doorbraken, zoals AI en groene technologieën, kansen bieden voor het continent om een voortrekkersrol te spelen.

Jean-Marc Ollagnier van Accenture benadrukt dat hoewel Europa heeft ondergepresteerd in de tech sector, er nog steeds kansen liggen, met name in AI en groene technologie.

Concluderend, hoewel er geen garanties zijn, lijkt de tech race in Europa nog lang niet voorbij. Met nieuwe technologische doorbraken en een groeiend ecosysteem van startups, is de toekomst van de Europese tech sector ongetwijfeld spannend.

Remy Gieling
Job van den Berg

Like the Article?

Share the AI experience with your friends