The AI Group

AI Experience Schiphol 2023 geeft blik achter de schermen bij koploper in AI transformatie

Remy Gieling
Remy Gieling
November 19, 2023
3
min read
AI Experience Schiphol 2023 geeft blik achter de schermen bij koploper in AI transformatie
Deelnemers aan de AI Experience Schiphol 2023 voor een KLM vliegtuig

Jaarlijks biedt The AI Group (ai.nl) ondernemers en investeerders een unieke kans om achter de schermen te kijken bij Nederlandse AI-koplopers. Dit jaar was het onder meer de beurt aan de Royal Schiphol Group, die middenin een indrukwekkende AI-transformatie zit.

De Visie van Schiphol

De ambitie van Schiphol is glashelder: in 2050 willen ze de eerste volledig autonome luchthaven ter wereld zijn. Een doel dat niet alleen baanbrekend is, maar ook het innovatieve karakter van de organisatie benadrukt.

AI-Innovaties op Schiphol: vertragingen beperken middels AI

Schiphol investeert vol in het Deep Turnaround systeem - via twee camera's bij elke gate, houdt dit AI-gedreven systeem nauwlettend toezicht op de activiteiten rondom een vliegtuig. Van brandstofbevoorrading tot bagageafhandeling, elke beweging wordt gemonitord. Dankzij de geavanceerde analyse kan het systeem voorspellen welke vluchten vertraging zullen oplopen, maar liefst 40 minuten van tevoren. Dit zorgt niet alleen voor een efficiëntere planning en betere communicatie naar passagiers, maar biedt Schiphol ook een nieuw verdienmodel door de licentie van de software aan andere luchthavens aan te bieden.

Het Bezoek

Het bezoek aan Floris Hogenboom, het hoofd van AI bij Schiphol, en zijn team was bijzonder verhelderend. De openheid waarmee Schiphol hun uitdagingen, successen en het talent achter de technologie deelde, werd door alle deelnemers gewaardeerd. Het was niet alleen educatief, maar bovenal inspirerend om te zien hoe een organisatie AI zo volledig omarmt en implementeert. Het is ook een mooi voorbeeld van hoe AI een oplossing kan zijn voor een business-uitdaging. In deze case: vertragingen voorkomen.

Conclusie

De AI Experience Schiphol 2023 was een bevestiging van de kracht en het potentieel van AI in de luchtvaartindustrie dat is gestart vanuit een concreet business pijnpunt. Het is duidelijk dat Schiphol op weg is om hun visie van een autonome luchthaven te verwezenlijken, en het is een voorrecht geweest om daar een kijkje te nemen. Het enthousiasme van de deelnemers spreekt boekdelen: de toekomst van AI in Nederland is veelbelovend.

Remy Gieling
Job van den Berg

Like the Article?

Share the AI experience with your friends