AI Trends

G7 eensgezind over gedragscode AI voor bedrijven

Remy Gieling
Remy Gieling
November 19, 2023
2
min read
G7 eensgezind over gedragscode AI voor bedrijven
G7 eensgezind over gedragscode AI voor bedrijven

De Groep van Zeven industrielanden (G7) zal maandag een gedragscode goedkeuren voor bedrijven die geavanceerde kunstmatige intelligentie systemen ontwikkelen. Dit blijkt uit een document van de G7. De maatregel komt op een moment dat overheden wereldwijd de risico's en het mogelijke misbruik van deze technologie willen beperken.

Deze vrijwillige gedragscode zal een mijlpaal vormen in de manier waarop belangrijke landen de AI-sector reguleren. Dit vanwege groeiende zorgen over privacy en veiligheidsrisico's, volgens het document dat in handen is van Reuters.

Leiders van de G7, bestaande uit Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten, evenals de Europese Unie, hebben in mei het initiatief genomen tijdens een ministerieel forum, genaamd het "Hiroshima AI-proces".

De 11-punten code heeft als doel "het bevorderen van veilige, betrouwbare en betrouwbare AI wereldwijd en zal vrijwillige begeleiding bieden voor acties door organisaties die de meest geavanceerde AI-systemen ontwikkelen, waaronder de meest geavanceerde basismodellen en generatieve AI-systemen", aldus het G7-document.

Het doel van de code is "om de voordelen te benutten en de risico's en uitdagingen aan te pakken die deze technologieën met zich meebrengen".

In de code wordt bedrijven aangespoord om passende maatregelen te nemen om risico's in de gehele AI-levenscyclus te identificeren, beoordelen en beperken. Ook wordt aandacht besteed aan het aanpakken van incidenten en patronen van misbruik nadat AI-producten op de markt zijn gebracht.

Bedrijven zouden openbare rapporten moeten publiceren over de capaciteiten, beperkingen en het gebruik en misbruik van AI-systemen. Tevens zouden zij moeten investeren in robuuste beveiligingsmaatregelen.

De EU loopt voorop als het gaat om het reguleren van deze opkomende technologie met zijn strenge AI-wetgeving. Andere landen, waaronder Japan en de Verenigde Staten, hebben echter een lossere aanpak gekozen dan de EU om economische groei te stimuleren.

Vera Jourova, de digitale chef van de Europese Commissie, gaf eerder deze maand tijdens een forum over internetbeheer in Kyoto, Japan aan dat een Gedragscode een sterke basis vormt om veiligheid te garanderen. Ze benadrukte dat het zou dienen als brug totdat er concrete regelgeving is.

Remy Gieling
Job van den Berg

Like the Article?

Share the AI experience with your friends