AI Fundamentals

Starten met Generatieve AI: van hype naar bedrijfswaarde

Remy Gieling
Remy Gieling
July 8, 2024
4
min read
Starten met Generatieve AI: van hype naar bedrijfswaarde
Hoe Begin Je met Generatieve AI: Een Gids voor Bedrijven in 2024

Generatieve AI is zonder twijfel het grootste hypewoord van 2024. Consultancybedrijven voorspellen dat generatieve AI de komende jaren miljarden, zo niet triljoenen, zal opleveren voor de wereldwijde economie. Namen zoals ChatGPT en Copilot domineren de gesprekken, maar veel bedrijven weten nog steeds niet waar ze moeten beginnen. Dit artikel biedt een uitgebreide gids om je op weg te helpen met generatieve AI.

Wat is Generatieve AI?

Generatieve AI verwijst naar systemen die op basis van een tekstinvoer, een prompt, beelden, video's, en andere vormen van content kunnen genereren. Hoewel deze creativiteit indrukwekkend is, ligt de echte zakelijke waarde van generatieve AI in taalmodellen. Taalmodellen begrijpen en verwerken menselijke taal, wat essentieel is voor samenwerking, probleemoplossing, communicatie, en besluitvorming binnen bedrijven.

De kracht van taalmodellen

Taalmodellen zoals ChatGPT, Copilot, Cloud van Anthropic, en Gemini van Google hebben geleerd om menselijke taal te doorgronden. Dit stelt ze in staat om contracten, medewerkershandboeken, facturen en andere bedrijfsdocumenten te begrijpen. Deze modellen kunnen niet alleen vragen beantwoorden, maar ook beslissingen nemen en acties uitvoeren, afhankelijk van hoe ze zijn getraind. Dit maakt ze krachtig voor het automatiseren van cognitieve processen binnen een bedrijf.

Generatieve AI voor individuele medewerkers

Een van de eerste stappen om te profiteren van generatieve AI is door individuele teamleden beter en slimmer hun werk te laten doen. Dit kan gemakkelijk worden bereikt door gebruik te maken van grote taalmodellen zoals ChatGPT of Copilot. Deze tools kunnen helpen bij het opstellen van e-mails, samenvatten van rapporten, maken van contractvoorstellen, meedenken over presentaties en beoordelen van businessplannen.

Om dit te doen, is het aan te raden om een abonnement te nemen op een van deze platforms. Betalen voor deze diensten vermindert het risico dat jouw data in een groot model weglekt en geeft toegang tot de nieuwste modellen. Dit kan een aanzienlijke productiviteitsboost opleveren voor jouw team.

Het belang van prompt writing

Om het meeste uit generatieve AI te halen, moeten medewerkers begrijpen hoe ze deze modellen effectief kunnen gebruiken. Dit vakgebied heet Prompt Writing. Een goede prompt kan het verschil maken tussen een nuttig en een nutteloos antwoord. Daarom is het belangrijk om je team te trainen in het schrijven van effectieve prompts. Dit kan door middel van online trainingen of workshops, bijvoorbeeld verzorgd door AI.nl.

Generatieve AI voor teams

Naast individuele productiviteitsverbeteringen kan generatieve AI ook teams helpen slimmer te werken. Dit vereist echter een meer technische benadering en de integratie van AI in bestaande bedrijfsprocessen. Dit kan worden gedaan door taalmodellen te integreren via API's, language model fine-tuning en retrieval augmented generation. Door AI te verweven in processen kunnen veel taken die normaal door mensen worden uitgevoerd, worden geautomatiseerd.

Voorbeelden van AI-integratie

Hier zijn enkele voorbeelden van hoe generatieve AI kan worden geïntegreerd in verschillende bedrijfsafdelingen:

  • Procurement: AI kan contracten analyseren en beoordelen.
  • HR: AI kan helpen bij het snel bepalen van geschikte kandidaten voor een functie.
  • Sales: AI kan gepersonaliseerde outreach mails schrijven.
  • Marketing: AI kan helpen bij het snel AB-testen van marketingteksten.

Waar te beginnen?

Het beginnen met generatieve AI binnen jouw organisatie begint met het identificeren van de processen die kunnen profiteren van automatisering. Overweeg waar je de grootste problemen ervaart op het gebied van schaalbaarheid, consistentie en outputkwaliteit. Start met een proof of concept of proof of value om te bepalen hoe AI deze processen kan verbeteren.

Conclusie

Generatieve AI biedt enorme mogelijkheden voor zowel individuele medewerkers als teams binnen bedrijven. Het kan de efficiëntie verhogen, werkdruk verminderen en werkplezier vergroten. Om te beginnen, kies je een tool, neem je een abonnement, en train je je medewerkers in het gebruik van deze technologie. Voor meer geavanceerde toepassingen, overweeg de integratie van AI in je bedrijfsprocessen.

Wil je meer weten over hoe je generatieve AI kunt implementeren in jouw organisatie? Neem contact op met AI.nl of The Automation Group. Zij kunnen je alles vertellen over de voordelen en toepassingen van deze baanbrekende technologie.

Remy Gieling
Job van den Berg

Like the Article?

Share the AI experience with your friends