AI Trends

Transformeert OpenAI naar een hardwarebedrijf?

Remy Gieling
Remy Gieling
November 19, 2023
2
min read
Transformeert OpenAI naar een hardwarebedrijf?
Nam id ut dolorem doloribus dolores consequatur. Tempore fugiat a

Apple's voormalige hoofdontwerper, Jony Ive, is naar verluidt in gesprek met OpenAI over het ontwikkelen van de "iPhone van kunstmatige intelligentie." Dit ambitieuze project zou kunnen profiteren van een financiering van meer dan $1 miljard van Softbank CEO Masayoshi Son. Volgens een recent verslag van de Financial Times wil OpenAI CEO Sam Altman Ive's designbureau LoveFrom inschakelen om OpenAI's eerste consumentenapparaat te ontwikkelen. De eerste brainstormsessies hebben al plaatsgevonden in Ive's studio in San Francisco.

Drie bronnen die bekend zijn met het plan geven aan dat Ive en Altman streven naar een apparaat dat een "natuurlijkere en intuïtievere gebruikerservaring" biedt voor interactie met kunstmatige intelligentie. Ze laten zich inspireren door hoe de touchscreen-technologie van de originele iPhone onze omgang met het mobiele internet heeft gerevolutioneerd. Son is niet alleen bereid te financieren, maar heeft ook aangedrongen op een centrale rol voor chipontwerpbedrijf Arm, waarin hij een aandeel van 90% heeft.

Ondanks zijn cruciale rol bij de creatie van de eerste iPhone, heeft Ive eerder zijn zorgen geuit over het compulsieve gedrag dat smartphones kunnen veroorzaken. In een interview met de Financial Times in 2018 beweerde hij dat technologiebedrijven een "morele verantwoordelijkheid" hebben om de verslavende aard van hun producten te beperken.

Volgens bronnen zou het project met OpenAI voor Ive een kans kunnen zijn om een interactief computerapparaat te ontwikkelen dat minder afhankelijk is van schermen. Altman heeft al enige ervaring op dit gebied dankzij zijn investeringen in Humane, een startup mede-opgericht door voormalige Apple-medewerkers, die een draagbaar AI-apparaat zonder scherm ontwikkelt ter vervanging van smartphones.

Het project van Altman, Ive en Son bevindt zich nog in de beginfase en er worden nog verschillende ideeën voor het apparaat overwogen. Hoewel er nog geen deal is bevestigd en de details van het project beperkt zijn, wordt gezegd dat de gesprekken "serieus" zijn.

Remy Gieling
Job van den Berg

Like the Article?

Share the AI experience with your friends