AI Fundamentals

Wat is RPA oftewel Robotic Process automation?

Remy Gieling
Remy Gieling
November 19, 2023
5
min read
Wat is RPA oftewel Robotic Process automation?
Wat is RPA oftewel Robotic Process automation?

Automatisering is een van de grootste trends ter wereld op dit moment. Een rapport van McKinsey toont aan dat geavanceerde automatisering een van de zwakke punten is die Europa moet aanpakken om zijn technologische kloof te dichten. Met automatisering proberen technologiebedrijven repetitieve taken te verminderen en digitale transformatie werkelijkheid te maken. Binnen het veld van automatisering verandert Robotic Process Automation (RPA) de manier waarop we naar het gebruik van technologie kijken. Deze handige software robotjes zijn in staat om werk leuker, productiever en meer betekenisvol te maken.

Wat is Robotic Process Automation (RPA)?

Robotic Process Automation (RPA) is een softwaretechnologie die bedrijven helpt om software robots te bouwen, implementeren en beheren die menselijke acties nabootsen bij interactie met digitale systemen en software. Deze software robots zijn ontworpen om op dezelfde manier te functioneren als mensen en doen dingen zoals begrijpen wat er op een scherm staat, de juiste toetsaanslagen voltooien, systemen navigeren, gegevens identificeren en extraheren, en een breed scala aan gedefinieerde acties uitvoeren. Deze software robots verschillen op één grote manier van mensen: snelheid. Ze zijn consequent sneller en consistenter dan mensen gebleken. Deze softwaretechnologie stelt gebruikers in staat om bots te creëren door menselijke digitale acties te observeren.

Wat kan RPA voor mij betekenen?

Robotic Process Automation softwarebots moeten worden gezien als een digitale werkkracht die in staat is om met elk systeem of toepassing te communiceren. Ze zijn ontworpen om dezelfde digitale vaardigheden als mensen te hebben. Qua toepassing kunnen ze kopiëren-plakken, webgegevens scrapen, berekeningen maken, bestanden openen en verplaatsen, e-mails controleren, inloggen op programma's, verbinding maken met API's en ongestructureerde gegevens extraheren. Deze bots kunnen zich ook aanpassen aan elke interface of workflow en kunnen worden toegepast zonder bestaande bedrijfssystemen, applicaties of processen te wijzigen om te automatiseren. Een van de redenen voor hun populariteit is dat ze eenvoudig op te zetten, te gebruiken en te delen zijn.

Wat zijn de zakelijke voordelen van RPA?

De vooruitgang van automatisering in bedrijven wordt voornamelijk gedreven door de behoefte om mensen te ondersteunen. De softwarebots op basis van RPA zijn in wezen bedoeld om mensen hun werk te laten doen zonder zich zorgen te maken over repetitieve taken. Robotic Process Automation (RPA) stroomlijnt workflows, wat organisaties helpt winstgevender, flexibeler en responsiever te zijn. Volgens UiPath is RPA niet-invasief en kan het snel worden geïmplementeerd om digitale transformatie te versnellen. "En het is ideaal voor het automatiseren van workflows die te maken hebben met legacy-systemen die geen API's, virtuele desktopinfrastructuren (VDI's) of databasetoegang hebben," legt UiPath uit op zijn website.

Is RPA transformatief?

RPA is inderdaad transformatief als technologie omdat het de manier verandert waarop werk wereldwijd wordt gedaan. Software robots worden nu gezien als het uitvoeren van repetitieve en lager gewaardeerde taken die eerder door mensen werden gedaan, die vaak ontevreden waren over hun werk. Naast deze repetitieve taken breken software robots ook door in de vorm van geavanceerde robots die cognitieve processen uitvoeren, zoals tekst interpreteren, deelnemen aan chats en gesprekken, ongestructureerde gegevens begrijpen en geavanceerde machine learning-modellen toepassen om complexe beslissingen te nemen. Het voordeel van deze transformerende bedrijfstechnologie is dat mensen zich kunnen concentreren op de dingen die belangrijk zijn voor het bedrijf. Software robots die via RPA worden ingezet, stellen mensen in staat zich te concentreren op innovatie, samenwerking, creatie en zelfs interactie met klanten.

Waar zie je RPA gebruikt worden?

RPA brengt een revolutie teweeg in de manier waarop werk wordt gedaan in een breed scala van industrieën en processen. In het proces van het creëren van deze transformatie bevrijdt softwaretechnologie mensen van repetitieve taken. Onder de gangbare gebieden waar RPA wordt gevonden, vallen ondernemingen van financiële diensten tot gezondheidszorg en productie. Je zult ook zien dat RPA levens verandert in de publieke sector en detailhandel. Omdat het gemakkelijk te implementeren is, is de implementatie echt breed en hebben de meeste processen met een hoog volume en herhaalbaarheid een alternatief in de vorm van software robots.

Waar moet je rekening mee houden bij het implementeren van RPA?

Er zijn enkele belangrijke kenmerken en mogelijkheden die bedrijven moeten begrijpen en implementeren met hun RPA-technologie. Om een RPA-programma voor de hele onderneming te bouwen en te beheren, raadt men technologie aan die "verder kan gaan dan alleen het automatiseren van een enkel proces." Als technologieplatform moet RPA end-to-end ondersteunen door geweldige automatiseringsmogelijkheden overal te helpen ontdekken. Het moet gebruikers in staat stellen hoogpresterende robots te bouwen om duizenden geautomatiseerde workflows te beheren.

RPA: Waarom is het de snelst groeiende bedrijfssoftware?

De adoptie van RPA versnelt wereldwijd dankzij het gemak van implementatie en de meetbare waarde die eraan is verbonden. Robotic Process Automation is ook de snelst groeiende bedrijfssoftware omdat het veel verschillende soorten industrieën kan helpen hun specifieke operationele problemen op nieuwe en krachtige manieren aan te pakken.

Zakelijke leiders zien dat RPA veel processen verbetert, resulterend in een hogere capaciteit, snellere doorvoer en minder fouten voor belangrijke processen. IT-executives houden van RPA omdat het met weinig verstoring kan worden geïmplementeerd.

Is RPA hetzelfde als AI?

In eenvoudige termen is RPA niet hetzelfde als AI en AI is niet hetzelfde als RPA. De verwarring tussen de twee technologieën komt echter door de manier waarop ze ter ondersteuning van elkaar worden gebruikt. De combinatie van RPA en AI heeft enorme nieuwe mogelijkheden voor bedrijven overal ter wereld ontsloten. Robotic Process Automation is zover gevorderd dat het nu mogelijk is om geavanceerde AI-vaardigheden in de vorm van machine learning-modellen, natural language processing (NLP), karakter- en beeldherkenning en meer in RPA-robots in te voegen.

Met AI is RPA in staat om op wetenschappelijke wijze een compleet scala aan automatiseringsmogelijkheden voor bedrijven te ontdekken. De inzichten die door AI worden geleverd, helpen bedrijven ook een robuuste automatiseringspijplijn te bouwen via RPA-toepassingen zoals proces mining. RPA is een transformatieve technologie en met AI zal het de digitale transformatie stimuleren en verder veranderen hoe we werken.

Remy Gieling
Job van den Berg

Like the Article?

Share the AI experience with your friends