AI Trends

Wat zijn humanoid robots, wat kunnen ze en wanneer komen ze?

Remy Gieling
Remy Gieling
April 1, 2024
3
min read
Wat zijn humanoid robots, wat kunnen ze en wanneer komen ze?
De Tesla Optimus Gen 2 van Elon Musk is een voorbeeld van een humanoid robot

In de loop der jaren heeft de technologische vooruitgang ons in staat gesteld om taken te automatiseren met behulp van robots, variërend van eenvoudige repetitieve taken tot complexe processen. Van de lopende banden in fabrieken tot geavanceerde systemen zoals de Kiva-robots van Amazon, die stellingkasten naar orderpickers verplaatsen, en Serve Robotics' autonome bezorgrobots voor maaltijden. Deze ontwikkelingen hebben ons dagelijks leven aanzienlijk veranderd, maar er bleef een grens: geen enkele robot kon alle taken die mensen uitvoeren overnemen. Die grens begint nu echter te vervagen met de komst van Humanoid Robots.

Humanoid Robots, met hun mensachtige vorm inclusief armen en benen, beloven een revolutie in zowel ons persoonlijke als professionele leven. Ze zijn ontworpen om een breed scala aan taken uit te voeren, van huishoudelijke klusjes zoals stofzuigen en de was opvouwen tot meer complexe taken in distributiecentra of de bouw. Deze ontwikkeling markeert een significante verschuiving in de mogelijkheden van robotica, waarbij fysiek werk niet langer exclusief door mensen uitgevoerd hoeft te worden.

Pioniers in Humanoid Robotica

Verschillende landen, met China en de Verenigde Staten voorop, hebben de ontwikkeling van Humanoid Robots strategisch omarmd. Dit heeft geleid tot aanzienlijke investeringen in de ontwikkeling van deze robots, met als doel de komende jaren miljoenen eenheden te produceren.

Een van de meest opvallende voorbeelden is de Optimus Gen 2 van Tesla. Elon Musk, de drijvende kracht achter Tesla, heeft binnen enkele jaren een Humanoid Robot ontwikkeld die het potentieel heeft om fysiek werk optioneel te maken. De Optimus Gen 2, die reeds complexe taken zoals het opvouwen van de was kan uitvoeren, staat symbool voor de aanzienlijke vooruitgang in de robotica. Musk voorspelt dat deze robots niet alleen de operaties van Tesla zullen overstijgen maar ook op grote schaal verkocht zullen worden tegen prijzen die vergelijkbaar zijn met die van een middenklasse auto, mogelijk gemaakt door een abonnementsmodel.

Andere bedrijven, waaronder Figure AI, een startup gesteund door OpenAI en NVIDIA, alsook grotere namen zoals Mercedes en NIO, zijn eveneens actief in de ontwikkeling van Humanoid Robots. Amazon, reeds het grootste robotica bedrijf ter wereld, breidt zijn robotica-imperium verder uit en verkent de mogelijkheden van deze technologie.

Markt van 40 miljard dollar

Terwijl de introductie van Humanoid Robots belooft de manier waarop we werken en leven te transformeren, roept het ook vragen op over de toekomst van de arbeidsmarkt en de economie. Het potentieel om zowel cognitieve als fysieke taken te automatiseren, kan leiden tot significante verschuivingen in de vraag naar menselijke arbeid.

Goldman Sachs voorspelt dat de markt voor Humanoid Robots in een optimistisch scenario tegen 2035 tot veertig miljard dollar aan marktwaarde kan genereren. Hoewel dit een enorme economische kans vertegenwoordigt, benadrukt het ook de noodzaak om na te denken over hoe we ons voorbereiden op deze toekomst, inclusief omscholing en het aanpassen van het onderwijssysteem om te voldoen aan de nieuwe vraag.

De komst van Humanoid Robots belooft een nieuw tijdperk in de robotica. Terwijl we de grenzen van wat mogelijk is blijven verleggen, is het essentieel om de bredere maatschappelijke en economische implicaties in het oog te houden. Het zal een uitdaging zijn om de voordelen van deze technologie te maximaliseren, terwijl we ervoor zorgen dat niemand achterblijft in deze snel veranderende wereld.

Remy Gieling
Job van den Berg

Like the Article?

Share the AI experience with your friends