AI Trends

Is een AI-laptop of Copilot-pc een goede investering?

Remy Gieling
Remy Gieling
July 8, 2024
3
min read
Is een AI-laptop of Copilot-pc een goede investering?
Ontdek de Voordelen van AI-PC's: Snellere en Veiligere Bedrijfsprocessen

Wat zijn AI-PC's en Copilot-PC's?

AI-PC's, ook wel bekend als Copilot-PC's, zijn een nieuw initiatief van Microsoft in samenwerking met partners zoals HP, Qualcomm, en Intel. Deze laptops zijn specifiek ontworpen om naast normale kantoorwerkzaamheden, zoals e-mailen, presentaties maken en voorstellen opstellen, ook geavanceerde AI-taken razendsnel uit te voeren dankzij een speciale chip: de Neural Processing Unit (NPU). Deze NPU is bedoeld om neurale netwerken efficiënt te laten werken en AI-functionaliteiten direct op je apparaat uit te voeren.

Wat is Copilot?

Copilot is een softwareoplossing van Microsoft die AI integreert in alle Office-toepassingen. Dankzij Copilot kun je bijvoorbeeld in PowerPoint een presentatie laten genereren op basis van een Word-document, in Outlook e-mails laten opstellen of je inbox samenvatten, en in Teams vergaderingen laten uitschrijven en actiepunten opstellen door AI. Momenteel gebeurt dit voornamelijk in de cloud, wat soms traag kan zijn en zorgen oproept over dataveiligheid.

De voordelen van de Neural Processing Unit (NPU)

Met de komst van de NPU in AI-PC's kunnen veel van deze AI-taken direct op je apparaat worden uitgevoerd, zonder dat er een verbinding met de cloud nodig is. Dit biedt meerdere voordelen:

  1. Snelheid: Taken worden sneller uitgevoerd omdat er geen vertraging is door dataverkeer naar en van de cloud.
  2. Veiligheid: Data blijft op het apparaat, wat de veiligheid van gevoelige informatie verhoogt.
  3. Nieuwe Functionaliteiten: De NPU maakt nieuwe toepassingen mogelijk, zoals Microsoft Recall. Dit systeem houdt bij wat je op je PC hebt gedaan, waardoor je snel kunt zoeken in je eigen computergeschiedenis. Bijvoorbeeld, het kan onthouden met wie je een videocall hebt gehad en de bijbehorende slides snel terugvinden.

Waarom een AI-PC of Copilot-PC aanschaffen?

Voor bedrijven met veel kenniswerkers die hun werk op een computer doen, biedt de AI-PC aanzienlijke voordelen. Onderzoek toont aan dat kantoormedewerkers die AI toepassen in hun werk tot 30% efficiënter kunnen werken, wat neerkomt op een tijdsbesparing van een halve dag per week. Bovendien blijkt uit onderzoek van Microsoft dat 92% van de werknemers die AI gebruiken, gelukkiger en creatiever zijn en hun werkdruk beter kunnen beheersen.

Voordelen voor medewerkers

Het gebruik van AI-PC's kan niet alleen de efficiëntie verhogen, maar ook de tevredenheid en productiviteit van medewerkers verbeteren. Dit komt doordat AI hen helpt met repetitieve en tijdrovende taken, waardoor ze meer tijd hebben voor creatievere en strategischere werkzaamheden. Dit leidt tot een hogere medewerkerstevredenheid en een betere werk-privébalans.

Is het een goede investering?

AI-PC's en Copilot-PC's variëren in prijs, maar gezien de voordelen op het gebied van efficiëntie, veiligheid en medewerkerstevredenheid, is het de investering zeker waard. Vooral als je toch moet upgraden naar nieuwe hardware, is het verstandig om te kiezen voor een AI-PC om klaar te zijn voor de toekomst en de steeds verder uitbreidende AI-functionaliteiten.

AI-PC's in de praktijk: hoe begin je?

Het implementeren van AI-PC's in jouw organisatie begint met het identificeren van de behoeften en processen die het meest gebaat zijn bij AI-ondersteuning. Vervolgens kies je de juiste hardware met een ingebouwde NPU om deze taken efficiënt uit te voeren. Samenwerken met partners zoals AI.nl en Automation Group kan je helpen om de beste keuzes te maken en de technologie succesvol te integreren in jouw bedrijf.

Conclusie

De komst van AI-PC's markeert een belangrijke stap in de evolutie van bedrijfsautomatisering. Door te investeren in deze technologie kun je de efficiëntie van je organisatie verhogen, de veiligheid van data verbeteren en de tevredenheid en productiviteit van medewerkers stimuleren. Bedrijven zoals Microsoft en hun partners hebben deze PC's ontwikkeld om klaar te zijn voor de toekomst, waarin AI een steeds grotere rol zal spelen.

Als jouw organisatie wil profiteren van de voordelen van AI-PC's, is het nu de tijd om te investeren in deze technologie. Neem contact op met AI.nl en Automation Group om meer te weten te komen over de mogelijkheden en hoe je deze technologie in je eigen bedrijfsprocessen kunt integreren. De toekomst van bedrijfsautomatisering is hier, en AI-PC's staan klaar om de manier waarop we werken voorgoed te veranderen.

Remy Gieling
Job van den Berg

Like the Article?

Share the AI experience with your friends